Posjeta učenika srednje škole „ Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo“

U okviru projekta „Volontiranje je cool“, učenici srednje škole „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo“, jučer su posjetili  Međunarodni aerodrom Sarajevo. Povod za posjetu je bio ujedno i obilježavanje Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba, kao i promocija znakovnog jezika.

Ljubazno osoblje aerodroma Sarajevo, upoznalo je učenike sa osnovama procesa prihvata i otpreme putnika, prezentujući im način na koji se mogu registrovati na let prilikom putovanja, te pravila kojih se moraju pridržavati prilikom boravka na aerodromu, ali i u avionu.

Prilikom posjete, učenici su svojim sagovornicima skrenuli pažnju na koji način da komuniciraju, odnosno govore sporije, kratko i jasno, licem okrenutim prema licu sagovornika.

Ova posjeta je ujedno bila prilika da se i uposlenici aerodroma upoznaju sa teškoćama i izazovima sa kojima se suočavaju gluhe i nagluhe osobe, te su razmatrane mogućnosti o daljim aktivnostima koje za cilj imaju rješavanje problema osoba s invaliditetom prilikom putovanja zračnim putem. Jedna od njih je da se važni aerodromski pojmovi, za osobe oštećenog sluha, urade na znakovnom jeziku kroz video projekciju, a koju će predstavnici „Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo“  prezentovati prilikom naredne posjete Međunarodnom aerodromu Sarajevo.